Kto jest online?

15 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jeste¶ niezarejestrowanym lub niezalogowanym u¿ytkownikiem. Tutaj mo¿esz siê zalogowaæ.

Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
MarcinOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 24, 2007 - 09:44 AM

Status: Offline
Administrator wrote:

W sumie zawsze bêdzie mo¿na wywierciæ dziury i wt³oczyæ np. ekofibru...

I dok³adnie tak sobie to wyobra¿am. Z tym ¿e s³oma by³a jednak pchana do¶æ ¶ci¶le + co drugi poziomy rz±d zewnêtrznych bloczków id± co jakie¶ 1-1.5 metra druty zbrojeniowe wi±¿±ce mur oblicowy ze ¶cian± wewnêtrzn±, co te¿ powinno powstrzymaæ osiadanie s³omy. Ale jakby co, to wywiercenie otworu i wt³oczenie ekofibru nie powinno byæ problemem.

pozdrawiam,
Marcin

View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
MarcinOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 24, 2007 - 10:02 AM

Greg wrote:

Mia³em na my¶li, ¿e jest bardziej pracoch³onny ni¿ Strawbale i gdyby wynajmowaæ do pracy ludzi, dro¿szy. Twój wynik ekonomiczny i czas budowy jest bardzo OK, pogratulowaæ.

Wiesz, ja to robi³em wg projektu i ostateczna technologia by³a wynikiem jakiego¶ tam procesu my¶lowego i dyskusji z majstrem i ró¿nymi lud¼mi, bo oczywi¶cie okaza³o siê, ¿e to co w projekcie nijak ma siê do rzeczywisto¶ci. Pierwsza idea by³a, ¿eby robiæ mur zewnetrzny kamienno-wapienny, taki jak znajdziesz na naszym blogu we wpisie o spichlerzu w Ochotnikach, ale nikt nie wiedzia³, jak to siê robi. Potem chcieli¶my budowaæ tylko z glinobitki, ale by³o pó¼no - ³awy wylali¶my dopiero w po³owie lipca - i u¶wiadomiono mi, ¿e to nie wyschnie przed nastêpn± jesieni±... A my ¿yli¶my "na walizkach". I tak w toku dyskusji wy³oni³ siê kszta³t zastosowanej ostatecznie technologii. ..

Greg wrote:

Je¶li pozwolisz mam parê pytañ:

1. Jaki jest przekrój belek szkieletu (15x15cm?) i czy jest on ³±czony metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie? Ja zak³ada³em po³±czenia ciesielskie, a to ju¿ precyzyjna robota i sam bym sie w to nie bawi³. Ale Ty chyba masz ³±czniki. Jak ze sztywno¶ci± takich po³±czeñ?

14x14 ³±czone metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie karbowane - robota, zgadzam siê, kosztowna, do¶æ pracoch³onna i jednak wymagaj±ca w kluczowych momentach obecno¶ci majstra, ale o niebo prostsza od klasycznej ciesio³ki. Tym niemniej - patrz mój poprzedni post - gdybym mia³ czas, budowa³bym z samej gliny.

Greg wrote:

2. Jaki jest tynk od wewn±trz, jakiej grubo¶ci i czy na macie z trzciny?

Tynk od wewn±trz: na ¶cianê z glinobitki nabili¶my siatkê tynkarsk± i na³o¿yli¶my jakie¶ 2 cm tynku glina/piasek/wapno (wa¿ne, ¿eby daæ sporo piasku, ¿eby nie pêka³o + dok³adnie przybiæ siatkê, szczególnie na s³upach, ¿eby nie odstawa³a). Tynk zag³adzili¶my pêdzlem umoczonym w "¶mietance" glinianej (woda + glina) i z efektu jestem zadowolony - ¶ciana jest miejscami nierówna, poprzebarwiana etc. - chodzi³o mi dok³adnie o to, ¿eby unikn±æ efektu "maszynowego".

Greg wrote:

3. Z tego co pamiêtam chcia³e¶ ociepliæ strop kostkami s³omy. Mo¿esz napisaæ o tym co¶ wiêcej? Czy dawa³e¶ jaka¶ foliê ¿eby paprochy nie lecia³y z sufitu, czy s³oma jest czym¶ od góry przyci¶niêta.
Tutaj pomys³ ocieplenia stropu s³om±:
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/14-08-2005-2.JPG.htm
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/p4190021.jpg.htm
Obawia³ bym siê, ¿e mog± zalêgn±æ siê w nim gryzonie.
Ja bym da³ odwrotnie, piasek na s³omê, a na to jeszcze cienk± szlichtê.

Strop jest ocieplony s³om± luzem, tak jak ¶ciany, i muszê powiedzieæ, ¿e naprawdê dobrze g³uszy akustycznie - nieporównanie lepiej ni¿ we³na. Co do gryzoni - po¿yjemy, zobaczymy, ale piasek + szlichta brzmi bardzo rozs±dnie. Tak, pod s³omê da³em foliê - ¿eby odizolowaæ wilgociowo od parteru + ¿eby siê nie sypa³o.

Greg wrote:

4. Jaki jest koszt bloczków glinianych z wytwórni? Planujê z nich ¶cianki dzia³owe. Jak cena jest rozs±dna to mo¿e nie warto robiæ ich samemu.

Za bloczki p³aci³em 1.10 z³./szt. (10x10x20 cm) i nawet nie policzyli mi za transport. Na ¶ciany dzia³owe s± ok, ale pamiêtaj, ¿e s± miêkkie (du¿o trocin) i szafki na tym nie powiesisz. Natomiast ostatnio mówiono mi o ludziach w Mariampolu (Litwa), którzy zbudowali tam dom z bloczków glinianych w³asnej roboty (ludzie ci s± chyba zreszt± ceramikami) o du¿ej twardo¶ci. Jak dobrze pójdzie, co¶ na ten temat bêdê nied³ugo wiedzia³.

pozdrawiam,
Marcin

klinerOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 10, 2007 - 10:09 PM

Wita Podkarpacie, o którym wspomina³ J(a)¦,

wystartowali¶my z budow± w technologii s³omianej. Sam temat zg³êbiamy od dawna, przestudiowali¶my masê lektury, materia³ów, odwiedzili¶my Prze³omkê, no i zapad³a decyzja o budowie Smile
Staramy siê dzia³aæ planowo co w miarê pozwala na przygotowanie siê na ewentualne problemy, których jak przy budowie ka¿dego domu jest du¿o. Ze s³om± zapewne wiêcej bo temat w Polsce znany garstce (coraz wiêkszej) ludzi.
Uda³o nam siê znale¼æ architekta, który zna temat i przela³ nasz± wizjê na papier, przeliczy³ wszystko z uwzglêdnieniem wymiarów kostki s³omianej. Dom bêdzie bardzo prosty (oczywi¶cie..), metra¿owo oko³o 130m2 netto, konstrukcja no¶na drewniana (masywna) i wype³nienie z kostki s³omianej.
Z samym pozwoleniem na budowê problemy wyniknê³y z powodu miejscowego architekta, który adaptowa³ projekt do dzia³ki. Jest cz³owiekiem raczej starej daty i ciê¿ko przyjmuje "nowo¶ci", ale po ca³ej masie telefonów na liniach architekt, powiat, nadzór budowlany i kilka innych osób uda³o siê wypracowaæ kompromisy i uzyskaæ pozwolenie. Sam urz±d nie widzia³ problemu o ile kierownik budowy we¼mie na siebie odpowiedzialno¶æ za nasze dzia³ania. Oczywi¶ci powo³ali¶my siê na normy gliniane + opis, i¿ ca³o¶æ to projekt indywidualny na jednostkowe u¿ycie, ¿e sami robimy materia³. Oprócz tego trochê propagandy (s³usznej!) o zdrowotnych i ekologicznych w³a¶ciwo¶ciach technologii.
Moja rada to: pokazywaæ du¿o zdjêæ, tekstów i u¶wiadamiaæ ludzi. Niewiedza jest najgorsza (panie, to siê zawali..) Staraæ siê przewidzieæ wszystkie problemy - np. w zesz³ym roku przejechali¶my ok. 300km po okolicy w poszukiwaniu osoby posiadaj±cej dobr± prasê do s³omy (s³omê, ¿ytni± bêdziemy mieli z w³asnego pola).

Za jaki¶ czas wrzucimy kilka zdjêæ i tekstów gdzie¶ na stronê do ogólnego wgl±du, ale póki co nie ma czasu. Oprócz samego domu dochodzi uzbrajanie terenu oraz jego porz±dkowanie.

Nie wszystko wiemy, a nawet rzek³bym ma³o... aktualnie bijemy siê z my¶lami jakie tynki zastosowaæ. My¶limy o wapiennych, ale za rad± Janusza ¦widerskiego mo¿e pierwsz± warstwê po³o¿ymy z gliny a dopiero na to tynk wapienny?

AdministratorOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 10, 2007 - 10:40 PM
Site Admin

Gratulacje (narazie decyzji i skuteczno¶ci oko³ourzêdowej) i ¿yczenia powodzenia, równie¿ z Podkarpacia. Wszelkie informacje, uwagi, wra¿enia mile widziane.

View user's profile Send private message Send e-mail  
Jerry-McOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 11, 2007 - 10:27 PM

Cze¶æ!
Co s±dzicie o takim rozwi±zaniu? Co prawda nie jest to pomys³ na dom w 100% naturalny, ale niech tam. Zewnêtrzna ¶ciana ytong np: 12cm
izolacja ze s³omy, ¶ciana wewnêtrzna bloczki z surowej gliny. Obie ¶ciany przewi±zane w ¶rodkowej czê¶ci ytongiem 6cm. Koszty, co prawda wiêksze, ale spa³bym spokojnie, ¿e jaka¶ nawa³nica nie podmyje mi ¶cian. Chocia¿ patrz±c na to ch³odnym okiem jest to ma³o prawdopodobne. Przewi±zanie dzieli³oby s³omê na dwie sekcje, co wyeliminowa³oby niebezpieczeñstwo zbijania siê s³omy w dolnych czê¶ciach budynku i pustek przy suficie. Tynki gliniane.
Mo¿e pój¶æ tropem Marcina. 50 cm glinobitki brzmi kusz±co. Czy przewidujesz wieniec?
Mam pytanie do kliner’a: jak poradzisz sobie z instalacj± eklektyczn±? Czy nie boisz siê gryzoni?
Pozdrawiam.

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 11, 2007 - 11:28 PM

Marcin, dziêkujê za wyczerpuj±ce odpowiedzi.

Cieszê siê, ¿e forum siê rozwija i przybywa nowych u¿ytkowników.

Mo¿e kto¶ z Was wie jaki jest wspó³czynnik przewodzenia ciep³a dla kostki s³omianej? Znalaz³em dane tylko dla p³yty ze s³omy prasowanej, dla warunków ¶redniowilgotnych 0,08 W/m*K i wilgotnych 0,1 W/m*K
przy gêsto¶ci 300kg/m3 (http://www.kkp.com.pl/default.asp?kla=5&poz=154)
oraz 0.113 W/m*k dla p³yty 398 kg/m3 (http://www.baualternative.de/index.php?p=infos)
A jak jest z kostk±? Zastanawiam siê czy 40cm kostki to nie za ma³o dla domu energooszczêdnego/pasywnego.
Pozdrawiam

AdministratorOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 12, 2007 - 12:56 AM
Site Admin

Pozwoli³em sobie zaczerpn±æ wiedzê z powstaj±cej strony Stowarzyszenia Biobudownictwa z Kocka:
Quote:
Prasowana s³oma charakteryzuje siê bardzo dobrym wspó³czynnikiem przewodzenia ciep³a γ =0,035 WmxK do 0,045WmxK, oraz bardzo dobrym wspó³czynnikiem przenikalno¶ci cieplnej, - przy grubo¶ci 40cm kostki U= 0,12 do 0,140 Wm²K (austriacki Instytute für Baubiologie und Ökologie).

View user's profile Send private message Send e-mail  
J(a)¦Offline
Post subject:   PostPosted: Sep 12, 2007 - 02:02 AM

Administrator wrote:
Pozwoli³em sobie zaczerpn±æ wiedzê z powstaj±cej strony Stowarzyszenia Biobudownictwa z Kocka:
Quote:
Prasowana s³oma charakteryzuje siê bardzo dobrym wspó³czynnikiem przewodzenia ciep³a γ =0,035 WmxK do 0,045WmxK, oraz bardzo dobrym wspó³czynnikiem przenikalno¶ci cieplnej, - przy grubo¶ci 40cm kostki U= 0,12 do 0,140 Wm²K (austriacki Instytute für Baubiologie und Ökologie).
O przewodzeniu ciep³a i nie tylko, wiêcej na stronie www.baubiologie.at/asbn/hausderzukunft.html

Pomys³ Jery -Mc -ka jest ciekawy, jednak pomijaj±c koszty i robociznê, to s³oma nie sprasowana, wrzucona luzem pomiêdzy ¶ciany i tak by osiada³a, nawet je¶li by³yby ³±czniki pomiêdzy ¶cianami. Co do powodzi, to ¶ciana z gliny lub gruby np 10cm tynk gliniany jest lepszym zabezpieczeniem ni¿ bloczki ytong, bo te pij± wodê jak wielb³±dy nawet przez tynk cementowo-wapienny, a glina nie. Glina niczym nie zabezpieczona powoli by rozmiêka³a ale nie przepusza³a wody, przyk³adem sa gliniane do³y i stawy Dzisiaj jednak stosuje siê zabezpieczenia i na glinê - naturalne jak pokost, klej kazeinowo-wapienny..., czy cement albo consolid stosowany do utwardzania gruntów gliniastych. Ja osobi¶cie wola³bym takie rozwi±zanie: drewniana konstrukcja i w niej kostki prasowanej s³omy zalepione 6-10cm glinianym i utwardzonym od elewacji tynkiem, który chroni te¿ konstrukcjê. Nie trzeba produkowaæ bloczków z gliny, suszyæ i potem jeszcze je docieplaæ, instalacje zatopione w glinianym tynku. ¦ciany s± nie palne ciep³e i proste do wykonania. A co do myszy, to jako¶ nie lêgn± siê w s³omianych czy trzcinowych strzechach. Ponadto kostki przed uk³adaniem mo¿na spryskaæ zawiesin± wapienn±, ob³o¿yæ siatk± podtynkow± z drobnymi oczkami, a zreszt± je¶li jest pod pod³og± wylewka z chudego betonu i dobrze wykonany tynk gliniany z domieszk± utwardzj±c± to myszy nie maj± jak wej¶æ, przez ¶ciany na widoku (bo jest jeszcze podmurówka) nie wierc± dziur. Do domu natomiast bêd± i tak wchodzi³y tak jak iw³a¿± i do domów murowanych - przez uchylone okna drzwi... ale to ju¿ inny problem. Confused

Jerry-McOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 12, 2007 - 02:26 PM

Greg wrote:

Mo¿e kto¶ z Was wie jaki jest wspó³czynnik przewodzenia ciep³a dla kostki s³omianej?

Witam!
Znalaz³em na forum muratora:

s³oma ma wsp. przew. ciep³a 0,08 a we³na miner. 0,04 to np; ¶ciana z kostki s³omy gr.60 cm U=0,13
Pozdrawiam

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 12, 2007 - 02:36 PM

0,08 to dla s³omy prasowanej w postaci p³yt
Dziêki J(a)¦. 0,035-0,045 dla kostki s³omy to rewelacja. Przy U= 0,12-0,14 mo¿na budowaæ dom pasywny!

Jerry-McOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 12, 2007 - 04:11 PM

J(a)s’u
Nie upieram siê przy ytongu, to taki lu¼ny pomys³. Niemniej robi³em kiedy¶ do¶wiadczenie. Moczy³em bloczek ytonga wiele godzin, po czym przeci±³em na pó³, mokra by³a tylko zewnêtrzna cienka ¶cianka, ¶rodek suchuteñki.
Wiem, wykonanie bloczków glinianych jest pracoch³onne, ba³bym siê jednak u¿ywaæ s³omy jako podstawowy budulec. Jaki¶ dowcipni¶ móg³by mi wywierciæ dziurê w domu Smile. Instalacja eklektyczna, wieszanie ciê¿szych przedmiotów na ¶cianach spêdza³yby mi sen z powiek. Co do podtapiania, mo¿e rzeczywi¶cie wystarczy solidny tynk od zewn±trz? Mo¿na ponabijaæ go drobnymi otoczakami i zatrzeæ glin±. Widzia³em takie rozwi±zania na elewacjach starych wiejskich cha³up na Mazowszu. Z kolei na Podlasiu glinê mieszali z ja³owcem na to kratownica z cienkich deszczu³ek i na ni± tynk gliniany.

J(a)¦Offline
Post subject:   PostPosted: Sep 13, 2007 - 12:05 AM

Masz racjê Greg, ¿e mo¿na budowaæ z prasowanej s³omy nawet domy pasywne i buduje siê szczególnie w Austrii i Niemczech. Na obawy Jerry-Mc -a
te¿ jest sposób - instalacje elektryczne k³adzie siê, zatapia siê w grubym 6-8 cm glinianym, niepalnym tynku. W takim tynku mo¿na te¿ bez problemu wierciæ dziury i wbijaæ ko³ki rozporowe do zawieszania drobnych przedmiotów. Do zawieszania za¶ ciê¿kich rzeczy, my w Kocku w naszym domku przewidzieli¶my szerokie listwy biegn±ce pod tynkiem wzd³u¿ ¶cian, przybite do konstrukcji. Nie przypuszczam te¿ ¿eby kto¶ chcia³ specjalnie niszczyæ takie domy, teoretycznie to jest mo¿liwe - tak samo jak np. podpalenie benzyn± domu drewnianego, niszczenie tynków cienkowarstwowych itp..., - to ³atwo, ale takich rzeczy na ogó³ nie robi siê dla ¿artu.

Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic