| Author |
Message |
Marcin
|
|
Post subject:
Posted: Sep 24, 2007 - 09:44 AM
|
|
Status: Offline
|
|
Administrator wrote:
W sumie zawsze bêdzie mo¿na wywierciæ dziury i wt³oczyæ np. ekofibru...
I dok³adnie tak sobie to wyobra¿am. Z tym ¿e s³oma by³a jednak pchana do¶æ ¶ci¶le + co drugi poziomy rz±d zewnêtrznych bloczków id± co jakie¶ 1-1.5 metra druty zbrojeniowe wi±¿±ce mur oblicowy ze ¶cian± wewnêtrzn±, co te¿ powinno powstrzymaæ osiadanie s³omy. Ale jakby co, to wywiercenie otworu i wt³oczenie ekofibru nie powinno byæ problemem.
pozdrawiam,
Marcin |
|
|
| |
|
|
|
 |
Marcin
|
|
Post subject:
Posted: Sep 24, 2007 - 10:02 AM
|
|
|
|
Greg wrote:
Mia³em na my¶li, ¿e jest bardziej pracoch³onny ni¿ Strawbale i gdyby wynajmowaæ do pracy ludzi, dro¿szy. Twój wynik ekonomiczny i czas budowy jest bardzo OK, pogratulowaæ.
Wiesz, ja to robi³em wg projektu i ostateczna technologia by³a wynikiem jakiego¶ tam procesu my¶lowego i dyskusji z majstrem i ró¿nymi lud¼mi, bo oczywi¶cie okaza³o siê, ¿e to co w projekcie nijak ma siê do rzeczywisto¶ci. Pierwsza idea by³a, ¿eby robiæ mur zewnetrzny kamienno-wapienny, taki jak znajdziesz na naszym blogu we wpisie o spichlerzu w Ochotnikach, ale nikt nie wiedzia³, jak to siê robi. Potem chcieli¶my budowaæ tylko z glinobitki, ale by³o pó¼no - ³awy wylali¶my dopiero w po³owie lipca - i u¶wiadomiono mi, ¿e to nie wyschnie przed nastêpn± jesieni±... A my ¿yli¶my "na walizkach". I tak w toku dyskusji wy³oni³ siê kszta³t zastosowanej ostatecznie technologii. ..
Greg wrote:
Je¶li pozwolisz mam parê pytañ:
1. Jaki jest przekrój belek szkieletu (15x15cm?) i czy jest on ³±czony metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie? Ja zak³ada³em po³±czenia ciesielskie, a to ju¿ precyzyjna robota i sam bym sie w to nie bawi³. Ale Ty chyba masz ³±czniki. Jak ze sztywno¶ci± takich po³±czeñ?
14x14 ³±czone metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie karbowane - robota, zgadzam siê, kosztowna, do¶æ pracoch³onna i jednak wymagaj±ca w kluczowych momentach obecno¶ci majstra, ale o niebo prostsza od klasycznej ciesio³ki. Tym niemniej - patrz mój poprzedni post - gdybym mia³ czas, budowa³bym z samej gliny.
Greg wrote:
2. Jaki jest tynk od wewn±trz, jakiej grubo¶ci i czy na macie z trzciny?
Tynk od wewn±trz: na ¶cianê z glinobitki nabili¶my siatkê tynkarsk± i na³o¿yli¶my jakie¶ 2 cm tynku glina/piasek/wapno (wa¿ne, ¿eby daæ sporo piasku, ¿eby nie pêka³o + dok³adnie przybiæ siatkê, szczególnie na s³upach, ¿eby nie odstawa³a). Tynk zag³adzili¶my pêdzlem umoczonym w "¶mietance" glinianej (woda + glina) i z efektu jestem zadowolony - ¶ciana jest miejscami nierówna, poprzebarwiana etc. - chodzi³o mi dok³adnie o to, ¿eby unikn±æ efektu "maszynowego".
Greg wrote:
3. Z tego co pamiêtam chcia³e¶ ociepliæ strop kostkami s³omy. Mo¿esz napisaæ o tym co¶ wiêcej? Czy dawa³e¶ jaka¶ foliê ¿eby paprochy nie lecia³y z sufitu, czy s³oma jest czym¶ od góry przyci¶niêta.
Tutaj pomys³ ocieplenia stropu s³om±:
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/14-08-2005-2.JPG.htm
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/p4190021.jpg.htm
Obawia³ bym siê, ¿e mog± zalêgn±æ siê w nim gryzonie.
Ja bym da³ odwrotnie, piasek na s³omê, a na to jeszcze cienk± szlichtê.
Strop jest ocieplony s³om± luzem, tak jak ¶ciany, i muszê powiedzieæ, ¿e naprawdê dobrze g³uszy akustycznie - nieporównanie lepiej ni¿ we³na. Co do gryzoni - po¿yjemy, zobaczymy, ale piasek + szlichta brzmi bardzo rozs±dnie. Tak, pod s³omê da³em foliê - ¿eby odizolowaæ wilgociowo od parteru + ¿eby siê nie sypa³o.
Greg wrote:
4. Jaki jest koszt bloczków glinianych z wytwórni? Planujê z nich ¶cianki dzia³owe. Jak cena jest rozs±dna to mo¿e nie warto robiæ ich samemu.
Za bloczki p³aci³em 1.10 z³./szt. (10x10x20 cm) i nawet nie policzyli mi za transport. Na ¶ciany dzia³owe s± ok, ale pamiêtaj, ¿e s± miêkkie (du¿o trocin) i szafki na tym nie powiesisz. Natomiast ostatnio mówiono mi o ludziach w Mariampolu (Litwa), którzy zbudowali tam dom z bloczków glinianych w³asnej roboty (ludzie ci s± chyba zreszt± ceramikami) o du¿ej twardo¶ci. Jak dobrze pójdzie, co¶ na ten temat bêdê nied³ugo wiedzia³.
pozdrawiam,
Marcin |
|
|
| |
|
|
|
 |
kliner
|
|
Post subject:
Posted: Sep 10, 2007 - 10:09 PM
|
|
|
|
Wita Podkarpacie, o którym wspomina³ J(a)¦,
wystartowali¶my z budow± w technologii s³omianej. Sam temat zg³êbiamy od dawna, przestudiowali¶my masê lektury, materia³ów, odwiedzili¶my Prze³omkê, no i zapad³a decyzja o budowie
Staramy siê dzia³aæ planowo co w miarê pozwala na przygotowanie siê na ewentualne problemy, których jak przy budowie ka¿dego domu jest du¿o. Ze s³om± zapewne wiêcej bo temat w Polsce znany garstce (coraz wiêkszej) ludzi.
Uda³o nam siê znale¼æ architekta, który zna temat i przela³ nasz± wizjê na papier, przeliczy³ wszystko z uwzglêdnieniem wymiarów kostki s³omianej. Dom bêdzie bardzo prosty (oczywi¶cie..), metra¿owo oko³o 130m2 netto, konstrukcja no¶na drewniana (masywna) i wype³nienie z kostki s³omianej.
Z samym pozwoleniem na budowê problemy wyniknê³y z powodu miejscowego architekta, który adaptowa³ projekt do dzia³ki. Jest cz³owiekiem raczej starej daty i ciê¿ko przyjmuje "nowo¶ci", ale po ca³ej masie telefonów na liniach architekt, powiat, nadzór budowlany i kilka innych osób uda³o siê wypracowaæ kompromisy i uzyskaæ pozwolenie. Sam urz±d nie widzia³ problemu o ile kierownik budowy we¼mie na siebie odpowiedzialno¶æ za nasze dzia³ania. Oczywi¶ci powo³ali¶my siê na normy gliniane + opis, i¿ ca³o¶æ to projekt indywidualny na jednostkowe u¿ycie, ¿e sami robimy materia³. Oprócz tego trochê propagandy (s³usznej!) o zdrowotnych i ekologicznych w³a¶ciwo¶ciach technologii.
Moja rada to: pokazywaæ du¿o zdjêæ, tekstów i u¶wiadamiaæ ludzi. Niewiedza jest najgorsza (panie, to siê zawali..) Staraæ siê przewidzieæ wszystkie problemy - np. w zesz³ym roku przejechali¶my ok. 300km po okolicy w poszukiwaniu osoby posiadaj±cej dobr± prasê do s³omy (s³omê, ¿ytni± bêdziemy mieli z w³asnego pola).
Za jaki¶ czas wrzucimy kilka zdjêæ i tekstów gdzie¶ na stronê do ogólnego wgl±du, ale póki co nie ma czasu. Oprócz samego domu dochodzi uzbrajanie terenu oraz jego porz±dkowanie.
Nie wszystko wiemy, a nawet rzek³bym ma³o... aktualnie bijemy siê z my¶lami jakie tynki zastosowaæ. My¶limy o wapiennych, ale za rad± Janusza ¦widerskiego mo¿e pierwsz± warstwê po³o¿ymy z gliny a dopiero na to tynk wapienny? |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject:
Posted: Sep 10, 2007 - 10:40 PM
|
|
Site Admin
|
|
| Gratulacje (narazie decyzji i skuteczno¶ci oko³ourzêdowej) i ¿yczenia powodzenia, równie¿ z Podkarpacia. Wszelkie informacje, uwagi, wra¿enia mile widziane. |
|
|
| |
|
|
|
 |
Jerry-Mc
|
|
Post subject:
Posted: Sep 11, 2007 - 10:27 PM
|
|
|
|
Cze¶æ!
Co s±dzicie o takim rozwi±zaniu? Co prawda nie jest to pomys³ na dom w 100% naturalny, ale niech tam. Zewnêtrzna ¶ciana ytong np: 12cm
izolacja ze s³omy, ¶ciana wewnêtrzna bloczki z surowej gliny. Obie ¶ciany przewi±zane w ¶rodkowej czê¶ci ytongiem 6cm. Koszty, co prawda wiêksze, ale spa³bym spokojnie, ¿e jaka¶ nawa³nica nie podmyje mi ¶cian. Chocia¿ patrz±c na to ch³odnym okiem jest to ma³o prawdopodobne. Przewi±zanie dzieli³oby s³omê na dwie sekcje, co wyeliminowa³oby niebezpieczeñstwo zbijania siê s³omy w dolnych czê¶ciach budynku i pustek przy suficie. Tynki gliniane.
Mo¿e pój¶æ tropem Marcina. 50 cm glinobitki brzmi kusz±co. Czy przewidujesz wieniec?
Mam pytanie do kliner’a: jak poradzisz sobie z instalacj± eklektyczn±? Czy nie boisz siê gryzoni?
Pozdrawiam. |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 11, 2007 - 11:28 PM
|
|
|
|
Marcin, dziêkujê za wyczerpuj±ce odpowiedzi.
Cieszê siê, ¿e forum siê rozwija i przybywa nowych u¿ytkowników.
Mo¿e kto¶ z Was wie jaki jest wspó³czynnik przewodzenia ciep³a dla kostki s³omianej? Znalaz³em dane tylko dla p³yty ze s³omy prasowanej, dla warunków ¶redniowilgotnych 0,08 W/m*K i wilgotnych 0,1 W/m*K
przy gêsto¶ci 300kg/m3 (http://www.kkp.com.pl/default.asp?kla=5&poz=154)
oraz 0.113 W/m*k dla p³yty 398 kg/m3 (http://www.baualternative.de/index.php?p=infos)
A jak jest z kostk±? Zastanawiam siê czy 40cm kostki to nie za ma³o dla domu energooszczêdnego/pasywnego.
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject:
Posted: Sep 12, 2007 - 12:56 AM
|
|
Site Admin
|
|
| Pozwoli³em sobie zaczerpn±æ wiedzê z powstaj±cej strony Stowarzyszenia Biobudownictwa z Kocka: Quote: Prasowana s³oma charakteryzuje siê bardzo dobrym wspó³czynnikiem przewodzenia ciep³a γ =0,035 WmxK do 0,045WmxK, oraz bardzo dobrym wspó³czynnikiem przenikalno¶ci cieplnej, - przy grubo¶ci 40cm kostki U= 0,12 do 0,140 Wm²K (austriacki Instytute für Baubiologie und Ökologie). |
|
|
| |
|
|
|
 |
J(a)¦
|
|
Post subject:
Posted: Sep 12, 2007 - 02:02 AM
|
|
|
|
Administrator wrote: Pozwoli³em sobie zaczerpn±æ wiedzê z powstaj±cej strony Stowarzyszenia Biobudownictwa z Kocka: Quote: Prasowana s³oma charakteryzuje siê bardzo dobrym wspó³czynnikiem przewodzenia ciep³a γ =0,035 WmxK do 0,045WmxK, oraz bardzo dobrym wspó³czynnikiem przenikalno¶ci cieplnej, - przy grubo¶ci 40cm kostki U= 0,12 do 0,140 Wm²K (austriacki Instytute für Baubiologie und Ökologie). O przewodzeniu ciep³a i nie tylko, wiêcej na stronie www.baubiologie.at/asbn/hausderzukunft.html
Pomys³ Jery -Mc -ka jest ciekawy, jednak pomijaj±c koszty i robociznê, to s³oma nie sprasowana, wrzucona luzem pomiêdzy ¶ciany i tak by osiada³a, nawet je¶li by³yby ³±czniki pomiêdzy ¶cianami. Co do powodzi, to ¶ciana z gliny lub gruby np 10cm tynk gliniany jest lepszym zabezpieczeniem ni¿ bloczki ytong, bo te pij± wodê jak wielb³±dy nawet przez tynk cementowo-wapienny, a glina nie. Glina niczym nie zabezpieczona powoli by rozmiêka³a ale nie przepusza³a wody, przyk³adem sa gliniane do³y i stawy Dzisiaj jednak stosuje siê zabezpieczenia i na glinê - naturalne jak pokost, klej kazeinowo-wapienny..., czy cement albo consolid stosowany do utwardzania gruntów gliniastych. Ja osobi¶cie wola³bym takie rozwi±zanie: drewniana konstrukcja i w niej kostki prasowanej s³omy zalepione 6-10cm glinianym i utwardzonym od elewacji tynkiem, który chroni te¿ konstrukcjê. Nie trzeba produkowaæ bloczków z gliny, suszyæ i potem jeszcze je docieplaæ, instalacje zatopione w glinianym tynku. ¦ciany s± nie palne ciep³e i proste do wykonania. A co do myszy, to jako¶ nie lêgn± siê w s³omianych czy trzcinowych strzechach. Ponadto kostki przed uk³adaniem mo¿na spryskaæ zawiesin± wapienn±, ob³o¿yæ siatk± podtynkow± z drobnymi oczkami, a zreszt± je¶li jest pod pod³og± wylewka z chudego betonu i dobrze wykonany tynk gliniany z domieszk± utwardzj±c± to myszy nie maj± jak wej¶æ, przez ¶ciany na widoku (bo jest jeszcze podmurówka) nie wierc± dziur. Do domu natomiast bêd± i tak wchodzi³y tak jak iw³a¿± i do domów murowanych - przez uchylone okna drzwi... ale to ju¿ inny problem.  |
|
|
| |
|
|
|
 |
Jerry-Mc
|
|
Post subject:
Posted: Sep 12, 2007 - 02:26 PM
|
|
|
|
Greg wrote:
Mo¿e kto¶ z Was wie jaki jest wspó³czynnik przewodzenia ciep³a dla kostki s³omianej?
Witam!
Znalaz³em na forum muratora:
s³oma ma wsp. przew. ciep³a 0,08 a we³na miner. 0,04 to np; ¶ciana z kostki s³omy gr.60 cm U=0,13
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 12, 2007 - 02:36 PM
|
|
|
|
0,08 to dla s³omy prasowanej w postaci p³yt
Dziêki J(a)¦. 0,035-0,045 dla kostki s³omy to rewelacja. Przy U= 0,12-0,14 mo¿na budowaæ dom pasywny! |
|
|
| |
|
|
|
 |
Jerry-Mc
|
|
Post subject:
Posted: Sep 12, 2007 - 04:11 PM
|
|
|
|
J(a)s’u
Nie upieram siê przy ytongu, to taki lu¼ny pomys³. Niemniej robi³em kiedy¶ do¶wiadczenie. Moczy³em bloczek ytonga wiele godzin, po czym przeci±³em na pó³, mokra by³a tylko zewnêtrzna cienka ¶cianka, ¶rodek suchuteñki.
Wiem, wykonanie bloczków glinianych jest pracoch³onne, ba³bym siê jednak u¿ywaæ s³omy jako podstawowy budulec. Jaki¶ dowcipni¶ móg³by mi wywierciæ dziurê w domu . Instalacja eklektyczna, wieszanie ciê¿szych przedmiotów na ¶cianach spêdza³yby mi sen z powiek. Co do podtapiania, mo¿e rzeczywi¶cie wystarczy solidny tynk od zewn±trz? Mo¿na ponabijaæ go drobnymi otoczakami i zatrzeæ glin±. Widzia³em takie rozwi±zania na elewacjach starych wiejskich cha³up na Mazowszu. Z kolei na Podlasiu glinê mieszali z ja³owcem na to kratownica z cienkich deszczu³ek i na ni± tynk gliniany. |
|
|
| |
|
|
|
 |
J(a)¦
|
|
Post subject:
Posted: Sep 13, 2007 - 12:05 AM
|
|
|
|
Masz racjê Greg, ¿e mo¿na budowaæ z prasowanej s³omy nawet domy pasywne i buduje siê szczególnie w Austrii i Niemczech. Na obawy Jerry-Mc -a
te¿ jest sposób - instalacje elektryczne k³adzie siê, zatapia siê w grubym 6-8 cm glinianym, niepalnym tynku. W takim tynku mo¿na te¿ bez problemu wierciæ dziury i wbijaæ ko³ki rozporowe do zawieszania drobnych przedmiotów. Do zawieszania za¶ ciê¿kich rzeczy, my w Kocku w naszym domku przewidzieli¶my szerokie listwy biegn±ce pod tynkiem wzd³u¿ ¶cian, przybite do konstrukcji. Nie przypuszczam te¿ ¿eby kto¶ chcia³ specjalnie niszczyæ takie domy, teoretycznie to jest mo¿liwe - tak samo jak np. podpalenie benzyn± domu drewnianego, niszczenie tynków cienkowarstwowych itp..., - to ³atwo, ale takich rzeczy na ogó³ nie robi siê dla ¿artu. |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|
|