| Author |
Message |
Administrator
|
|
Post subject: czy to legalne tzn.zgodne z polskim prawem
Posted: Sep 15, 2007 - 10:53 AM
|
|
Site Admin
Status: Offline
|
|
Quote: kto w polsce zna sie na tej technologi budowy domow i czy jest ona legalna a konkretnie mowiac jak wyglada w praktyce budowa takiego domu i przez co trzeba przejsc aby miec wymarzony dom??jestem zwolennikiem alternatywnego i ekologicznego budownictwa.jesli ktos wie wiecej na temat ktury poruszam to bardzo prosze o wypowiedzi .pozdrawiam!! Piotr R.
Post Piotra przenios³em z pierwszej wersji forum przy zmianie mechanizmu strony |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject: czy to legalne tzn.zgodne z polskim prawem
Posted: Sep 15, 2007 - 10:57 AM
|
|
Site Admin
|
|
Najpopularniejsza w Polsce inwestycja strawbale, czyli dom w Prze³omce (wiêcej tu: http://www.earthhandsandhouses.org/publications.htm ) by³ zbudowany jako budynek gospodarczy, czyli tylko "na zg³oszenie". Podobno istnieje jeszcze kilka budynków, ale nie jestem pewien jak to by³o za³atwiane od strony prawnej.
Na pewno legalne s± suszone bloczki gliniano-s³omiane, ale to ju¿ du¿o bardziej pracoch³onna i mniej oryginalna technologia.
Do niedawna chyba najaktywniejszy w±tek w tym temacie z kilkoma kontaktami to: http://www.domy.drewniane.info/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4
Mam nadziejê, ¿e to forum w krótce te¿ siê rozkrêci. |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 28, 2007 - 09:06 PM
|
|
|
|
Witam "s³omianych" zapaleñców
A ja wymy¶li³em szkielet typu post and beam wype³niony kostkami s³omy. Czy taka konstrukcja bêdzie legalna? Wszystkie si³y i obci±¿enia przenosi szkielet drewniany, wiêc chyba bêdzie. S³oma potraktowana tylko jako ocieplenie. My¶la³em te¿ o tradycyjnym szachulcu, ale chyba jest gorszy i dro¿szy, ma wiêcej elementów i pracoch³onnych po³±czeñ. Tylko czy znajdê w Polsce ekipê cie¶li, którzy za rozs±dne pieni±dze postawi± mi taki post&beam?
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject:
Posted: Sep 28, 2007 - 09:57 PM
|
|
Site Admin
|
|
W takim szkielecie (bardzo sympatycznym) odpadaj± zalety strawbale takie jak tanie materia³y i unikniêcie specjalistycznej si³y roboczej.
Samo po³±czenie szkieletu z kostkami jest czêsto stosowane, nie wiem jednak czy w Polsce legalne.
Wygl±da na to, ¿e legalna jest oryginalna technologia opisana na tym blogu:
http://marcinimatylda.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?10,2006
Tradycyjna ¶ciana szachulcowa z post&beam szkieletem ocieplona jest s³om± luzem i obudowana suszonymi bloczkami s³omoglinianymi. S± tam zdjêcia i krótki opis |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 28, 2007 - 11:49 PM
|
|
|
|
Znam tego bloga. Strasznie pracoch³onna metoda i wcale nie tania. Szkielet i tak musz± postawiæ cie¶le, a bloczki gliniane kupili z wytwórni. I bêd± to jeszcze tynkowaæ. Je¶li ju¿ to ja zdecydowa³ bym siê na co¶ takiego http://www.naturalnydom.com
Wracaj±c do kostki. Gdzie¶ przeczyta³em, ¿e samono¶na ¶ciana z samej kostki s³omianej nadaje siê najwy¿ej na domek parterowy z lekkim dachem, a i tak s± problemy z osiadaniem ¶cian. Druga sprawa to to ¿e nawet na parterówkê nie bardzo nadaj± siê zwyk³e kostki, s± zbyt s³abo sprasowane. Niewiele jest pras z regulacj± "¶cisku" (i s± drogie), zreszt± w zastosowaniu rolniczym tak du¿y ¶cisk nawet by przeszkadza³ w roz¶ció³kowaniu kostki. Konsultowa³em to z rolnikami
Ja chcê mieæ domek z poddaszem u¿ytkowym, dlatego muszê mieæ szkielet no¶ny. Co by obni¿yæ koszty, to my¶la³em o zastosowaniu taniego drewna np. olchy, ale nawet sosna kupiona z prywatnego lasu i przetarta przewo¼nym trakiem wychodzi tanio. Ostatecznie przetarcie te¿ mo¿na sobie odpu¶ciæ. Widzia³em piêkny szkielet z okr±g³ych bali, tylko okorowanych, specjalnie wyeksponowany we wnêtrzach.
No w³a¶nie, jak z legalno¶ci± takie j budowli? My¶lê, ¿e skoro glinobitka w szachulcu, taka jak na blogu jest legalna, to mój pomys³ te¿ by przeszed³
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject:
Posted: Sep 29, 2007 - 08:30 AM
|
|
Site Admin
|
|
|
|
|
 |
|
|
Post subject:
Posted: Sep 29, 2007 - 04:47 PM
|
|
|
|
Administrator wrote:
W technologii p. Wojciecha Brzeskiego szkielet te¿ jest do¶æ skomplikowany, bo trzeba poprowadziæ na piêtrze deskowanie sklepienia po równym ³uku.
Ze wzglêdu na ci±g³o¶æ ¶cian ze sklepieniem na pewno ma to wiele zalet.
Chodzi³o mi raczej o sam budulec, bloczki z gliny lekkiej produkowane samodzielnie w miejscu budowy. Chocia¿ ten domek ca³kiem sympatyczny i poddasze spore.
Administrator wrote:
Strawbale ze szkieletem z nieobrobionych ¿erdzi lansuje np. Janusz ¦widerski z Kocka.
Dziêki za liniki. Co¶ niewiele s³ychaæ o jego pomys³ach.
Pozdrawiam |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 29, 2007 - 04:51 PM
|
|
|
|
To by³em ja  |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|
Post subject: technologia glinos³ombeli
Posted: Sep 01, 2007 - 01:24 AM
|
|
|
|
Witam kolegów pasjonatów
Mia³em zamiar trochê pó¼niej pojawiæ siê z bardziej przygotowan± ofert± bo przygotowujemy nasz± stronê i forum - Stowarzyszenia Biobudownictwa na Rzecz Zatrudnienia i Edukacji Prozdrowotnej z siedzib± w Kocku ( w skrócie Stowarzyszenia Biobudownictwa) ale skoro zosta³em wywo³any to niech bêdzie i teraz.
Na pocz±tek, dla ujednolicenia terminologii, proponujê aby budowê z kostek (balotów, beli) prasowanej s³omy i gliny nazwaæ - technologi± 's³ombeli' lub 'glinos³ombeli'. Termin 'strawbale' to s³owo angielskie, Niemcy maj± swoje 'strohballen', a czy my musimy tylko po innych powtarzaæ? Zreszt± mo¿e kto¶ zaproponuje co¶ lepszego?
Odno¶nie legalno¶ci budowy - s± dwie drogi dostêpne dla indywidualnych osób:
1. W odpowiednim starostwie przedstawia siê projekt domu w którym ¶ciany z drewnian± konstrukcj± no¶n± zaprojektowane s± z wykorzystaniem bloczków gliniano-s³omianych - to przechodzi bez wiekszych problemów i pisze siê, ¿e alternatywnie ¶ciany mog± byæ wype³nione z kostek s³omy oblepionych glin±. Decyzje o wyborze podejmuje za zgod± inwestora kierownik budowy i wpisuje to do dziennika budowy.
2. W Prawie budowlanym art. 33,ust.3,pkt 2 mówi, ¿e "Do wniosków o pozwolenie obiektów budowlanych, których projekty budowlane zawieraj± nowe, nie sprawdzone w krajowej praktyce, rozwi±zania techniczne, nieznajduj±ce podstaw w przepisach i Polskich Normach, nale¿y do³±czyæ specjalistyczn± opiniê wydan± przez osobê fizyczn± lub jednostkê organizacyjn± wskazan± przez w³a¶ciwego ministra." Nasze stowarzyszenie uzgodni³o w Ministerstwie Budownictwa, ¿e t± osob± bêdzie
Katedra Architektury i Urbanistyki na Politechnice Lubelskiej. Dlatego ta katedra poniewa¿ na Wydziale In¿ynierii Budwlanej do którego nale¿y, s± ludzie którzy co¶ ju¿ wiedz± o tej technologii i chc± j± propagowaæ - tu powsta³y trzy prace magisterskie i projekt naszego pierwszego domku modelowego. Ka¿dy wiêc, kto bêdzie chcia³ pój¶æ t± drog±, powinien przes³aæ projekt budowlany z opisem technologii do ministra, ten wyznaczy Katedrê -która wyda pozytywn± opiniê (o ile projekt bêdzie profesjonalnie wykonany). My ze swojej strony mo¿emy pomóc w opisie technogii gdyby sprawia³o to jaki¶ k³opot.
S± jeszcze inne drogi, ale bardziej skomplikowane i dostêpne dla firm. Poza tym mamy nadziejê, ¿e szykowane zmiany w Prawie budowlanym przynios± u³atwienia - sk³adamy odpowiednie wnioski.
Nasz domek typu rekreacyjnego ( nastêpny planujemu w tym roku, ma byæ normalny) stoi ju¿ legalnie na sta³e w ramach gospodarstwa agroturystycznego - zdjêcie na str. http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=00739873162214752359
Rzeczywi¶cie ja preferujê szkielet drewniany wykonany z przeciêtych wzd³u¿ (¿eby by³o taniej) ¿erdzi z których zbudowana jest ca³a konstrukcja domku modelowego ze stropem i wiê¼b± dachow±. Budowa konstrukcji jest tak prosta, ¿e choæ nie jestem cie¶l± ani w ogóle budowlañcem (co najwy¿ej samoukiem) to konstrukcjê zbudowa³em, inni te¿ mog± to zrobiæ nawet lepiej.
Pozdrawiam wszystkich.
Zapomnia³em - ka¿da osoba zainteresowana wspólnym dzia³aniem na rzecz biobudownictwa mo¿e przyst±piæ do naszego stowarzyszenia, choæ zachêcam te¿ do zak³adania innych podobnych organizacji.
kontakt; janswiderski@onet.eu |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject: technologia glinos³ombeli
Posted: Sep 02, 2007 - 10:52 PM
|
|
Site Admin
|
|
Witam na forum Panie Januszu!
Cieszê siê, ¿e uda³o siê ustaliæ jakie¶ konkrety i mo¿liwe ¶cie¿ki postêpowania.
Dom wygl±da bardzo sympatycznie, pojawia siê przy okazji masa pytañ o szczegó³y.
Z niecierpliwo¶ci± czekam na stronê i forum stowarzyszenia. |
|
|
| |
|
|
|
 |
J(a)¦
|
|
Post subject: czy to legalne
Posted: Sep 20, 2007 - 07:53 PM
|
|
|
|
Jest pierwsze pozwolenie na dom mieszkalny!
Jest jeszcze jedna mo¿liwo¶æ legalnej budowy o której nie pisa³em wcze¶niej. (Teraz piszê jako J(a)¦ bo musia³em ponownie siê zarejestrowaæ) Mo¿na budowaæ w trybie art 10 Ustawy o wyrobach budowlanych, dopuszcza on stosowanie wyrobu do zastosowañ jednostkowych. W tym wypadku bêdzie to kostka s³omy pokryta glinian± obrzutk±. W praktyce projekt domu powinien zawieraæ opis takiej kostki i zaznaczenie, ¿e bêdzie ona wykonana na potrzeby projektowanej budowy. Oczywi¶cie nie zaszkodzi powo³aæ siê na normy gliniane i do³±czyæ zdjêcia domów z glinos³ombeli np. z internetu - tak zrobi³ w³a¶nie jeden kolega z Podkarpacia i otrzyma³ pozwolenie na dom mieszkalny bez ¿adnego problemu - moje gratulacje. Mam nadziejê, ¿e wiêcej napisze o tym sam.
Pozdrawiam
J. ¦widerski  |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject: czy to legalne
Posted: Sep 20, 2007 - 10:41 PM
|
|
Site Admin
|
|
Brawa dla Podkarpacia!
Wiêcej szczegó³ów bêdzie mile widziane. Stronê odwiedza ju¿ codziennie oko³o 100-120 osób szukaj±cych domów z gliny i s³omy.
Dla zainteresowanych odpowiedni tekst i link:
http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/2464_u.htm
Quote: Art. 10.
1. Dopuszczone do jednostkowego zastosowania w obiekcie budowlanym s± wyroby
budowlane wykonane wed³ug indywidualnej dokumentacji technicznej,
sporz±dzonej przez projektanta obiektu lub z nim uzgodnionej, dla których
producent wyda³ o¶wiadczenie, ¿e zapewniono zgodno¶æ wyrobu budowlanego z t±
dokumentacj± oraz z przepisami.
2. Indywidualna dokumentacja techniczna, o której mowa w ust. 1, powinna
zawieraæ opis rozwi±zania konstrukcyjnego, charakterystykê materia³ow± i
informacjê dotycz±c± projektowanych w³a¶ciwo¶ci u¿ytkowych wyrobu budowlanego
oraz okre¶laæ warunki jego zastosowania w danym obiekcie budowlanym, a tak¿e,
w miarê potrzeb, instrukcjê obs³ugi i eksploatacji.
3. O¶wiadczenie, o którym mowa w ust. 1, powinno zawieraæ:
1) nazwê i adres wydaj±cego o¶wiadczenie;
2) nazwê wyrobu budowlanego i miejsce jego wytworzenia;
3) identyfikacjê dokumentacji technicznej;
4) stwierdzenie zgodno¶ci wyrobu budowlanego z dokumentacj± techniczn± oraz
przepisami;
5) adres obiektu budowlanego (budowy), w którym wyrób budowlany ma byæ
zastosowany;
6) miejsce i datê wydania oraz podpis wydaj±cego o¶wiadczenie. |
|
|
| |
|
|
|
 |
Marcin
|
|
Post subject:
Posted: Sep 22, 2007 - 11:10 AM
|
|
|
|
Greg wrote: Znam tego bloga. Strasznie pracoch³onna metoda i wcale nie tania. Szkielet i tak musz± postawiæ cie¶le, a bloczki gliniane kupili z wytwórni. I bêd± to jeszcze tynkowaæ.
Wiesz, Greg, pierwsz± ³opatê wbili¶my 14 czerwca, potem czekali¶my jeszcze z miesi±c na beton i bloczki betonowe na fundament, a wprowadzili¶my siê 15 kwietnia, co daje czas budowy domu o powierzchni ok. 200 m2 = 10, a w³a¶ciwie 9 miesiêcy. Czy to jest rzeczywi¶cie taka pracoch³onna technologia? Szkielet drewniany postawili¶my sami pod ogólnym tylko nadzorem majstra, podobnie jak pozosta³e warstwy. Koszt ca³ego projektu - ³±cznie z uzbrojeniem dzia³ki (podci±gniêcie pr±du, studnia etc.), projektem etc. - wyniós³ jakie¶ 300,000 czyli ok. 1500/m2. Nie wiem, jaki dzisiaj jest ¶redni koszt metra wg cenników, ale bior±c pod uwagê ceny materia³ów, to pewnie jakie¶ 2500 z³. Czyli tak drogo chyba te¿ nie by³o.
Co do tynku - tona m±czki glinianej kosztuje 100 z³, do tego trochê wapna i piasku, plus robota, my¶lê, ¿e w 1,500-2,000 z³ za 150 m2 siê zmie¶cimy. To jest drogo?
Tym niemniej, nastêpny budynek (gara¿/gospodarczy) bêdê budowa³ w technologii o wiele prostszej, na któr± wtedy jednak nie mia³em czas ze wzglêdu na czas schniêcia: bêdzie to ¶ciana 50 cm z najzwyklejszej glinobitki (glina + s³oma, bez ¿adnego szkieletu) + ocieplenie z mat trzcinowych + tynk gliniano-wapienny (obrzutka). Sam jestem ciekaw kosztu, ale najdro¿sza bêdzie tutaj trzcina (10 z³/m2 przy grubo¶ci 2 cm), glinobitka droga nie jest.
pozdrawiam,
Marcin |
|
|
| |
|
|
|
 |
Administrator
|
|
Post subject:
Posted: Sep 22, 2007 - 11:38 PM
|
|
Site Admin
|
|
Marcin - witaj na forum.
Z tego co widzia³em na zdjêciach Twojego domu, s³oma jest poprostu wsypana luzem miêdzy warstwy ¶ciany? Zastanawiam siê czy to nie osi±dzie po latach.
Porównujê z domem kupionym przez mojego brata. W konstrukcji ze s³upów 10x10cm, obitej z dwóch stron deskami, wype³nienie stanowi³y trociny z wapnem. Po kilkudziesiêciu latach trociny zajmowa³y miejscami nieco wiêcej ni¿ po³owê wysoko¶ci ¶ciany, wy¿ej zostawa³a pustka.
W sumie zawsze bêdzie mo¿na wywierciæ dziury i wt³oczyæ np. ekofibru...
Pozdrawiam
Jordan |
|
|
| |
|
|
|
 |
Greg
|
|
Post subject:
Posted: Sep 23, 2007 - 08:20 PM
|
|
|
|
Witaj Marcin,
Na pocz±tek gratuluje fajnego bloga. Twój dom mi siê podoba. Mia³em na my¶li, ¿e jest bardziej pracoch³onny ni¿ Strawbale i gdyby wynajmowaæ do pracy ludzi, dro¿szy. Twój wynik ekonomiczny i czas budowy jest bardzo OK, pogratulowaæ.
Je¶li pozwolisz mam parê pytañ:
1. Jaki jest przekrój belek szkieletu (15x15cm?) i czy jest on ³±czony metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie? Ja zak³ada³em po³±czenia ciesielskie, a to ju¿ precyzyjna robota i sam bym sie w to nie bawi³. Ale Ty chyba masz ³±czniki. Jak ze sztywno¶ci± takich po³±czeñ?
2. Jaki jest tynk od wewn±trz, jakiej grubo¶ci i czy na macie z trzciny?
3. Z tego co pamiêtam chcia³e¶ ociepliæ strop kostkami s³omy. Mo¿esz napisaæ o tym co¶ wiêcej? Czy dawa³e¶ jaka¶ foliê ¿eby paprochy nie lecia³y z sufitu, czy s³oma jest czym¶ od góry przyci¶niêta.
Tutaj pomys³ ocieplenia stropu s³om±:
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/14-08-2005-2.JPG.htm
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/p4190021.jpg.htm
Obawia³ bym siê, ¿e mog± zalêgn±æ siê w nim gryzonie.
Ja bym da³ odwrotnie, piasek na s³omê, a na to jeszcze cienk± szlichtê.
4. Jaki jest koszt bloczków glinianych z wytwórni? Planujê z nich ¶cianki dzia³owe. Jak cena jest rozs±dna to mo¿e nie warto robiæ ich samemu.
Dziêkujê za pomoc i pozdrawiam. No i bêdê ¶ledziæ powstawanie gara¿u.
Greg |
|
|
| |
|
|
|
 |
|
|
|