Kto jest online?

15 anonymous users oraz 0 registered users online.

Jeste¶ niezarejestrowanym lub niezalogowanym u¿ytkownikiem. Tutaj mo¿esz siê zalogowaæ.

Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
AdministratorOffline
Post subject: czy to legalne tzn.zgodne z polskim prawem  PostPosted: Sep 15, 2007 - 10:53 AM
Site Admin

Status: Offline
Quote:
kto w polsce zna sie na tej technologi budowy domow i czy jest ona legalna a konkretnie mowiac jak wyglada w praktyce budowa takiego domu i przez co trzeba przejsc aby miec wymarzony dom??jestem zwolennikiem alternatywnego i ekologicznego budownictwa.jesli ktos wie wiecej na temat ktury poruszam to bardzo prosze o wypowiedzi .pozdrawiam!! Piotr R.

Post Piotra przenios³em z pierwszej wersji forum przy zmianie mechanizmu strony

View user's profile Send private message Send e-mail  
Reply with quote Back to top
AdministratorOffline
Post subject: czy to legalne tzn.zgodne z polskim prawem  PostPosted: Sep 15, 2007 - 10:57 AM
Site Admin

Najpopularniejsza w Polsce inwestycja strawbale, czyli dom w Prze³omce (wiêcej tu: http://www.earthhandsandhouses.org/publications.htm ) by³ zbudowany jako budynek gospodarczy, czyli tylko "na zg³oszenie". Podobno istnieje jeszcze kilka budynków, ale nie jestem pewien jak to by³o za³atwiane od strony prawnej.

Na pewno legalne s± suszone bloczki gliniano-s³omiane, ale to ju¿ du¿o bardziej pracoch³onna i mniej oryginalna technologia.

Do niedawna chyba najaktywniejszy w±tek w tym temacie z kilkoma kontaktami to: http://www.domy.drewniane.info/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4
Mam nadziejê, ¿e to forum w krótce te¿ siê rozkrêci.

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 28, 2007 - 09:06 PM

Witam "s³omianych" zapaleñców Wink
A ja wymy¶li³em szkielet typu post and beam wype³niony kostkami s³omy. Czy taka konstrukcja bêdzie legalna? Wszystkie si³y i obci±¿enia przenosi szkielet drewniany, wiêc chyba bêdzie. S³oma potraktowana tylko jako ocieplenie. My¶la³em te¿ o tradycyjnym szachulcu, ale chyba jest gorszy i dro¿szy, ma wiêcej elementów i pracoch³onnych po³±czeñ. Tylko czy znajdê w Polsce ekipê cie¶li, którzy za rozs±dne pieni±dze postawi± mi taki post&beam?
Pozdrawiam

View user's profile Send private message  
AdministratorOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 28, 2007 - 09:57 PM
Site Admin

W takim szkielecie (bardzo sympatycznym) odpadaj± zalety strawbale takie jak tanie materia³y i unikniêcie specjalistycznej si³y roboczej.
Samo po³±czenie szkieletu z kostkami jest czêsto stosowane, nie wiem jednak czy w Polsce legalne.

Wygl±da na to, ¿e legalna jest oryginalna technologia opisana na tym blogu:
http://marcinimatylda.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?10,2006
Tradycyjna ¶ciana szachulcowa z post&beam szkieletem ocieplona jest s³om± luzem i obudowana suszonymi bloczkami s³omoglinianymi. S± tam zdjêcia i krótki opis

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 28, 2007 - 11:49 PM

Znam tego bloga. Strasznie pracoch³onna metoda i wcale nie tania. Szkielet i tak musz± postawiæ cie¶le, a bloczki gliniane kupili z wytwórni. I bêd± to jeszcze tynkowaæ. Je¶li ju¿ to ja zdecydowa³ bym siê na co¶ takiego http://www.naturalnydom.com

Wracaj±c do kostki. Gdzie¶ przeczyta³em, ¿e samono¶na ¶ciana z samej kostki s³omianej nadaje siê najwy¿ej na domek parterowy z lekkim dachem, a i tak s± problemy z osiadaniem ¶cian. Druga sprawa to to ¿e nawet na parterówkê nie bardzo nadaj± siê zwyk³e kostki, s± zbyt s³abo sprasowane. Niewiele jest pras z regulacj± "¶cisku" (i s± drogie), zreszt± w zastosowaniu rolniczym tak du¿y ¶cisk nawet by przeszkadza³ w roz¶ció³kowaniu kostki. Konsultowa³em to z rolnikami Smile

Ja chcê mieæ domek z poddaszem u¿ytkowym, dlatego muszê mieæ szkielet no¶ny. Co by obni¿yæ koszty, to my¶la³em o zastosowaniu taniego drewna np. olchy, ale nawet sosna kupiona z prywatnego lasu i przetarta przewo¼nym trakiem wychodzi tanio. Ostatecznie przetarcie te¿ mo¿na sobie odpu¶ciæ. Widzia³em piêkny szkielet z okr±g³ych bali, tylko okorowanych, specjalnie wyeksponowany we wnêtrzach.
No w³a¶nie, jak z legalno¶ci± takie j budowli? My¶lê, ¿e skoro glinobitka w szachulcu, taka jak na blogu jest legalna, to mój pomys³ te¿ by przeszed³ Smile
Pozdrawiam

AdministratorOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 29, 2007 - 08:30 AM
Site Admin

Greg wrote:
Je¶li ju¿ to ja zdecydowa³ bym siê na co¶ takiego http://www.naturalnydom.com

W technologii p. Wojciecha Brzeskiego szkielet te¿ jest do¶æ skomplikowany, bo trzeba poprowadziæ na piêtrze deskowanie sklepienia po równym ³uku.
Ze wzglêdu na ci±g³o¶æ ¶cian ze sklepieniem na pewno ma to wiele zalet.

Strawbale ze szkieletem z nieobrobionych ¿erdzi lansuje np. Janusz ¦widerski z Kocka. Jest w sieci kilka linków, np:
http://wieprz.org.pl/01a_dz/slom_dom.php?go=1aa
http://www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=16940
On nawet co¶ takiego postawi³, ale chyba jako "budowlê eksperymentaln±" z nakazem rozebrania po kilku miesi±cach.

Guest
Post subject:   PostPosted: Sep 29, 2007 - 04:47 PM

Administrator wrote:

W technologii p. Wojciecha Brzeskiego szkielet te¿ jest do¶æ skomplikowany, bo trzeba poprowadziæ na piêtrze deskowanie sklepienia po równym ³uku.
Ze wzglêdu na ci±g³o¶æ ¶cian ze sklepieniem na pewno ma to wiele zalet.

Chodzi³o mi raczej o sam budulec, bloczki z gliny lekkiej produkowane samodzielnie w miejscu budowy. Chocia¿ ten domek ca³kiem sympatyczny i poddasze spore.
Administrator wrote:

Strawbale ze szkieletem z nieobrobionych ¿erdzi lansuje np. Janusz ¦widerski z Kocka.

Dziêki za liniki. Co¶ niewiele s³ychaæ o jego pomys³ach.
Pozdrawiam

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 29, 2007 - 04:51 PM

To by³em ja Smile

Janusz
Post subject: technologia glinos³ombeli  PostPosted: Sep 01, 2007 - 01:24 AM
Guest

Witam kolegów pasjonatów

Mia³em zamiar trochê pó¼niej pojawiæ siê z bardziej przygotowan± ofert± bo przygotowujemy nasz± stronê i forum - Stowarzyszenia Biobudownictwa na Rzecz Zatrudnienia i Edukacji Prozdrowotnej z siedzib± w Kocku ( w skrócie Stowarzyszenia Biobudownictwa) ale skoro zosta³em wywo³any to niech bêdzie i teraz.

Na pocz±tek, dla ujednolicenia terminologii, proponujê aby budowê z kostek (balotów, beli) prasowanej s³omy i gliny nazwaæ - technologi± 's³ombeli' lub 'glinos³ombeli'. Termin 'strawbale' to s³owo angielskie, Niemcy maj± swoje 'strohballen', a czy my musimy tylko po innych powtarzaæ? Zreszt± mo¿e kto¶ zaproponuje co¶ lepszego?

Odno¶nie legalno¶ci budowy - s± dwie drogi dostêpne dla indywidualnych osób:
1. W odpowiednim starostwie przedstawia siê projekt domu w którym ¶ciany z drewnian± konstrukcj± no¶n± zaprojektowane s± z wykorzystaniem bloczków gliniano-s³omianych - to przechodzi bez wiekszych problemów i pisze siê, ¿e alternatywnie ¶ciany mog± byæ wype³nione z kostek s³omy oblepionych glin±. Decyzje o wyborze podejmuje za zgod± inwestora kierownik budowy i wpisuje to do dziennika budowy.
2. W Prawie budowlanym art. 33,ust.3,pkt 2 mówi, ¿e "Do wniosków o pozwolenie obiektów budowlanych, których projekty budowlane zawieraj± nowe, nie sprawdzone w krajowej praktyce, rozwi±zania techniczne, nieznajduj±ce podstaw w przepisach i Polskich Normach, nale¿y do³±czyæ specjalistyczn± opiniê wydan± przez osobê fizyczn± lub jednostkê organizacyjn± wskazan± przez w³a¶ciwego ministra." Nasze stowarzyszenie uzgodni³o w Ministerstwie Budownictwa, ¿e t± osob± bêdzie
Katedra Architektury i Urbanistyki na Politechnice Lubelskiej. Dlatego ta katedra poniewa¿ na Wydziale In¿ynierii Budwlanej do którego nale¿y, s± ludzie którzy co¶ ju¿ wiedz± o tej technologii i chc± j± propagowaæ - tu powsta³y trzy prace magisterskie i projekt naszego pierwszego domku modelowego. Ka¿dy wiêc, kto bêdzie chcia³ pój¶æ t± drog±, powinien przes³aæ projekt budowlany z opisem technologii do ministra, ten wyznaczy Katedrê -która wyda pozytywn± opiniê (o ile projekt bêdzie profesjonalnie wykonany). My ze swojej strony mo¿emy pomóc w opisie technogii gdyby sprawia³o to jaki¶ k³opot.

S± jeszcze inne drogi, ale bardziej skomplikowane i dostêpne dla firm. Poza tym mamy nadziejê, ¿e szykowane zmiany w Prawie budowlanym przynios± u³atwienia - sk³adamy odpowiednie wnioski.

Nasz domek typu rekreacyjnego ( nastêpny planujemu w tym roku, ma byæ normalny) stoi ju¿ legalnie na sta³e w ramach gospodarstwa agroturystycznego - zdjêcie na str. http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=00739873162214752359

Rzeczywi¶cie ja preferujê szkielet drewniany wykonany z przeciêtych wzd³u¿ (¿eby by³o taniej) ¿erdzi z których zbudowana jest ca³a konstrukcja domku modelowego ze stropem i wiê¼b± dachow±. Budowa konstrukcji jest tak prosta, ¿e choæ nie jestem cie¶l± ani w ogóle budowlañcem (co najwy¿ej samoukiem) to konstrukcjê zbudowa³em, inni te¿ mog± to zrobiæ nawet lepiej.

Pozdrawiam wszystkich.

Zapomnia³em - ka¿da osoba zainteresowana wspólnym dzia³aniem na rzecz biobudownictwa mo¿e przyst±piæ do naszego stowarzyszenia, choæ zachêcam te¿ do zak³adania innych podobnych organizacji.
kontakt; janswiderski@onet.eu

AdministratorOffline
Post subject: technologia glinos³ombeli  PostPosted: Sep 02, 2007 - 10:52 PM
Site Admin

Witam na forum Panie Januszu!
Cieszê siê, ¿e uda³o siê ustaliæ jakie¶ konkrety i mo¿liwe ¶cie¿ki postêpowania.
Dom wygl±da bardzo sympatycznie, pojawia siê przy okazji masa pytañ o szczegó³y.
Z niecierpliwo¶ci± czekam na stronê i forum stowarzyszenia.

J(a)¦Offline
Post subject: czy to legalne  PostPosted: Sep 20, 2007 - 07:53 PM

Jest pierwsze pozwolenie na dom mieszkalny!

Jest jeszcze jedna mo¿liwo¶æ legalnej budowy o której nie pisa³em wcze¶niej. (Teraz piszê jako J(a)¦ bo musia³em ponownie siê zarejestrowaæ) Mo¿na budowaæ w trybie art 10 Ustawy o wyrobach budowlanych, dopuszcza on stosowanie wyrobu do zastosowañ jednostkowych. W tym wypadku bêdzie to kostka s³omy pokryta glinian± obrzutk±. W praktyce projekt domu powinien zawieraæ opis takiej kostki i zaznaczenie, ¿e bêdzie ona wykonana na potrzeby projektowanej budowy. Oczywi¶cie nie zaszkodzi powo³aæ siê na normy gliniane i do³±czyæ zdjêcia domów z glinos³ombeli np. z internetu - tak zrobi³ w³a¶nie jeden kolega z Podkarpacia i otrzyma³ pozwolenie na dom mieszkalny bez ¿adnego problemu - moje gratulacje. Mam nadziejê, ¿e wiêcej napisze o tym sam.
Pozdrawiam
J. ¦widerski Razz

AdministratorOffline
Post subject: czy to legalne  PostPosted: Sep 20, 2007 - 10:41 PM
Site Admin

Brawa dla Podkarpacia! Smile
Wiêcej szczegó³ów bêdzie mile widziane. Stronê odwiedza ju¿ codziennie oko³o 100-120 osób szukaj±cych domów z gliny i s³omy.

Dla zainteresowanych odpowiedni tekst i link:
http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/2464_u.htm
Quote:
Art. 10.
1. Dopuszczone do jednostkowego zastosowania w obiekcie budowlanym s± wyroby
budowlane wykonane wed³ug indywidualnej dokumentacji technicznej,
sporz±dzonej przez projektanta obiektu lub z nim uzgodnionej, dla których
producent wyda³ o¶wiadczenie, ¿e zapewniono zgodno¶æ wyrobu budowlanego z t±
dokumentacj± oraz z przepisami.
2. Indywidualna dokumentacja techniczna, o której mowa w ust. 1, powinna
zawieraæ opis rozwi±zania konstrukcyjnego, charakterystykê materia³ow± i
informacjê dotycz±c± projektowanych w³a¶ciwo¶ci u¿ytkowych wyrobu budowlanego
oraz okre¶laæ warunki jego zastosowania w danym obiekcie budowlanym, a tak¿e,
w miarê potrzeb, instrukcjê obs³ugi i eksploatacji.
3. O¶wiadczenie, o którym mowa w ust. 1, powinno zawieraæ:
1) nazwê i adres wydaj±cego o¶wiadczenie;
2) nazwê wyrobu budowlanego i miejsce jego wytworzenia;
3) identyfikacjê dokumentacji technicznej;
4) stwierdzenie zgodno¶ci wyrobu budowlanego z dokumentacj± techniczn± oraz
przepisami;
5) adres obiektu budowlanego (budowy), w którym wyrób budowlany ma byæ
zastosowany;
6) miejsce i datê wydania oraz podpis wydaj±cego o¶wiadczenie.

MarcinOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 22, 2007 - 11:10 AM

Greg wrote:
Znam tego bloga. Strasznie pracoch³onna metoda i wcale nie tania. Szkielet i tak musz± postawiæ cie¶le, a bloczki gliniane kupili z wytwórni. I bêd± to jeszcze tynkowaæ.

Wiesz, Greg, pierwsz± ³opatê wbili¶my 14 czerwca, potem czekali¶my jeszcze z miesi±c na beton i bloczki betonowe na fundament, a wprowadzili¶my siê 15 kwietnia, co daje czas budowy domu o powierzchni ok. 200 m2 = 10, a w³a¶ciwie 9 miesiêcy. Czy to jest rzeczywi¶cie taka pracoch³onna technologia? Szkielet drewniany postawili¶my sami pod ogólnym tylko nadzorem majstra, podobnie jak pozosta³e warstwy. Koszt ca³ego projektu - ³±cznie z uzbrojeniem dzia³ki (podci±gniêcie pr±du, studnia etc.), projektem etc. - wyniós³ jakie¶ 300,000 czyli ok. 1500/m2. Nie wiem, jaki dzisiaj jest ¶redni koszt metra wg cenników, ale bior±c pod uwagê ceny materia³ów, to pewnie jakie¶ 2500 z³. Czyli tak drogo chyba te¿ nie by³o.
Co do tynku - tona m±czki glinianej kosztuje 100 z³, do tego trochê wapna i piasku, plus robota, my¶lê, ¿e w 1,500-2,000 z³ za 150 m2 siê zmie¶cimy. To jest drogo?

Tym niemniej, nastêpny budynek (gara¿/gospodarczy) bêdê budowa³ w technologii o wiele prostszej, na któr± wtedy jednak nie mia³em czas ze wzglêdu na czas schniêcia: bêdzie to ¶ciana 50 cm z najzwyklejszej glinobitki (glina + s³oma, bez ¿adnego szkieletu) + ocieplenie z mat trzcinowych + tynk gliniano-wapienny (obrzutka). Sam jestem ciekaw kosztu, ale najdro¿sza bêdzie tutaj trzcina (10 z³/m2 przy grubo¶ci 2 cm), glinobitka droga nie jest.

pozdrawiam,
Marcin

AdministratorOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 22, 2007 - 11:38 PM
Site Admin

Marcin - witaj na forum.
Z tego co widzia³em na zdjêciach Twojego domu, s³oma jest poprostu wsypana luzem miêdzy warstwy ¶ciany? Zastanawiam siê czy to nie osi±dzie po latach.
Porównujê z domem kupionym przez mojego brata. W konstrukcji ze s³upów 10x10cm, obitej z dwóch stron deskami, wype³nienie stanowi³y trociny z wapnem. Po kilkudziesiêciu latach trociny zajmowa³y miejscami nieco wiêcej ni¿ po³owê wysoko¶ci ¶ciany, wy¿ej zostawa³a pustka.

W sumie zawsze bêdzie mo¿na wywierciæ dziury i wt³oczyæ np. ekofibru...

Pozdrawiam
Jordan

GregOffline
Post subject:   PostPosted: Sep 23, 2007 - 08:20 PM

Witaj Marcin,
Na pocz±tek gratuluje fajnego bloga. Twój dom mi siê podoba. Mia³em na my¶li, ¿e jest bardziej pracoch³onny ni¿ Strawbale i gdyby wynajmowaæ do pracy ludzi, dro¿szy. Twój wynik ekonomiczny i czas budowy jest bardzo OK, pogratulowaæ.
Je¶li pozwolisz mam parê pytañ:

1. Jaki jest przekrój belek szkieletu (15x15cm?) i czy jest on ³±czony metalowymi ³±cznikami na gwo¼dzie? Ja zak³ada³em po³±czenia ciesielskie, a to ju¿ precyzyjna robota i sam bym sie w to nie bawi³. Ale Ty chyba masz ³±czniki. Jak ze sztywno¶ci± takich po³±czeñ?

2. Jaki jest tynk od wewn±trz, jakiej grubo¶ci i czy na macie z trzciny?

3. Z tego co pamiêtam chcia³e¶ ociepliæ strop kostkami s³omy. Mo¿esz napisaæ o tym co¶ wiêcej? Czy dawa³e¶ jaka¶ foliê ¿eby paprochy nie lecia³y z sufitu, czy s³oma jest czym¶ od góry przyci¶niêta.
Tutaj pomys³ ocieplenia stropu s³om±:
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/14-08-2005-2.JPG.htm
http://www.ecopanneaux.com/galerie/martin/Sand_in_the_ceiling/p4190021.jpg.htm
Obawia³ bym siê, ¿e mog± zalêgn±æ siê w nim gryzonie.
Ja bym da³ odwrotnie, piasek na s³omê, a na to jeszcze cienk± szlichtê.

4. Jaki jest koszt bloczków glinianych z wytwórni? Planujê z nich ¶cianki dzia³owe. Jak cena jest rozs±dna to mo¿e nie warto robiæ ich samemu.

Dziêkujê za pomoc i pozdrawiam. No i bêdê ¶ledziæ powstawanie gara¿u.
Greg

Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic